Nieuws

Verhoging pensioenen per 1 januari 2023

Delta Lloyd Pensioenfonds probeert de (opgebouwde) pensioenen elk jaar met een toeslag te verhogen. Op basis van het toeslagbeleid heeft het bestuur van Delta Lloyd Pensioenfonds besloten per 1 januari 2023 een gedeeltelijke toeslag van 9,95% te verlenen.

Gedeeltelijke toeslagverlening

In de wet is vastgelegd wanneer een (volledige) toeslag mag worden gegeven. Dat is ook de basis van ons toeslagbeleid. Een bepalende factor hierbij is de beleidsdekkingsgraad op 31 oktober 2022. Op 31 oktober 2022 was de beleidsdekkingsgraad 134,4%. Daarnaast kijkt het bestuur ook naar de financiële gevolgen van een eventuele toeslag.

De hoogte van de toeslag is gebaseerd op de CBS consumentenprijsindex alle huishoudens, afgeleid over de periode oktober 2021 tot oktober 2022. De prijzen stegen tijdens deze periode met 16,93%.

De financiële positie van Delta Lloyd Pensioenfonds is goed, maar daarnaast is de inflatie ook hoog. De beleidsdekkingsgraad was dan ook niet hoog genoeg om op basis van de wettelijke regels een volledige toeslag te kunnen geven. Daarom heeft het bestuur van Delta Lloyd Pensioenfonds besloten per 1 januari 2023 een gedeeltelijke toeslag van 9,95% toe te kennen.

Verwerking verhoging

Per 1 januari 2023 worden de opgebouwde pensioenen van de (gewezen) deelnemers en de pensioenuitkeringen van de pensioengerechtigden met 9,95% verhoogd. De verhoging zal direct bij de uitkering van januari aan de pensioengerechtigden worden uitgekeerd. De (gewezen) deelnemers zien de verhoging begin 2023 terug in Mijn Pensioencijfers. In de bedragen in het UPO van 2023 zal de toeslagverlening verwerkt zijn.

Achterstand

Doordat er geen volledige toeslag kan worden toegekend, ontstaat er een achterstand in de toeslagverlening van 6,98%. Als de financiële positie van ons pensioenfonds in de toekomst verbetert of als de inflatieverwachting sterk afneemt, kan deze achterstand mogelijk worden ingehaald.

Toekomstige toeslagverlening is voorwaardelijk

Door het geven van de toeslag daalt de dekkingsgraad flink na de toeslagverlening. Mocht de inflatie de komende jaren op de huidige hoogte blijven of zelfs hoger worden, zal dat mogelijk een negatieve invloed hebben op de toeslagverlening in de komende jaren.

Het is dan ook niet zeker dat er ook in de volgende jaren een (volledige) toeslag kan worden gegeven. Dat is afhankelijk van de financiële positie van het pensioenfonds en wordt elk jaar opnieuw bekeken.

Vragen?

Hebt u vragen over de toeslagverlening of hebt u een andere vraag over uw pensioen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.