Nieuws

Meer informatie over de enquête van Delta Lloyd Pensioenfonds

Inmiddels zijn de uitnodigingen voor de enquête verzonden. Omdat in de enquête ook een paar vragen over het nieuwe pensioenstelsel zijn opgenomen, heeft het pensioenfonds van een aantal deelnemers vragen gehad over het doel van deze enquête in relatie tot het nieuwe pensioenstelsel. In dit bericht geven wij u daarom aanvullende informatie over het doel van de enquête.

Waar gaat de enquête over?

In de enquête worden, aan de hand van voorbeelden, vragen gesteld over hoe onze (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden aankijken tegen risico’s en welke risico’s ze willen en kunnen nemen. Aan de hand van de antwoorden op deze vragen krijgen wij inzicht in de (risico) voorkeuren van onze deelnemers. Deze risicovoorkeuren zijn ook van belang voor ons huidige beleggingsbeleid en staan dan ook deels los van een eventuele overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Wij vragen u in de enquête niet om aan te geven of u over zou willen naar het nieuwe pensioenstelsel. De risicovoorkeuren worden wel meegenomen bij de beoordeling of de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel voor de (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden interessant kan zijn, als die mogelijkheid zich voordoet.

Daarnaast is het pensioenfonds ook benieuwd hoe u de dienstverlening en communicatie van het fonds ervaart.

Het is voor het pensioenfonds belangrijk te weten wat de risicovoorkeuren zijn van de (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden en hoe de dienstverlening en communicatie wordt ervaren om ons beleid hierop zoveel mogelijk aan te laten sluiten. Wij roepen u daarom op, om de enquête alsnog in te vullen, als u dat nog niet heeft gedaan.

Delta Lloyd Pensioenfonds en het nieuwe pensioenstelsel

Delta Lloyd Pensioenfonds is een gesloten pensioenfonds. Een gesloten pensioenfonds is een fonds waarin geen pensioen meer wordt opgebouwd. Voor gesloten pensioenfondsen is het niet mogelijk om in te varen in het nieuwe pensioenstelsel, tenzij de werkgever (in ons geval Nationale Nederlanden) een verzoek doet tot invaren. Nationale Nederlanden heeft te kennen gegeven dat ze niet voornemens is om dit verzoek te doen. Op dit moment kan het pensioenfonds dus ook niet invaren. Het bestuur van Delta Lloyd Pensioenfonds vindt het haar verantwoordelijkheid om na te gaan of het niet invaren wel de beste optie is voor de (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden en wil dit dan ook onderzoeken. Hierbij worden ook de resultaten van de enquête meegenomen. Mocht de conclusie zijn dat invaren voor de (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden toch een betere optie is dan niet invaren dan zal het bestuur van het pensioenfonds hierover in gesprek gaan met de werkgever.

Verschil huidige pensioenregeling en het nieuwe pensioenstelsel

Uw huidige pensioen bij het Delta Lloyd Pensioenfonds gaat uit van vaste uitkeringen met een hoge mate van zekerheid, waarbij de pensioenuitkeringen worden gefinancierd uit een gezamenlijke pot geld. Er vindt geen pensioenopbouw meer plaats bij dit pensioenfonds. Verhogingen van het pensioen vinden alleen nog plaats via de voorwaardelijke jaarlijkse toeslagen. Als de beleggingsresultaten tegenvallen, bestaat de kans dat pensioenen moeten worden verlaagd. Om de risico’s op te kunnen vangen worden hoge buffers gevuld en aangehouden voordat pensioenen kunnen worden verhoogd. Als resultaten mee- of tegenvallen delen alle deelnemers op gelijke wijze mee. Het stelsel is hiermee ook in hoge mate solidair.

Het nieuwe pensioenstelsel gaat uit van individuele beleggingspotten, waaruit de pensioenen worden gefinancierd, en is meer gericht op een koopkrachtig pensioen. Er worden minder buffers gevormd om tegenvallende beleggingsresultaten op te kunnen vangen. Binnen dit stelsel worden beleggingsresultaten niet gelijk verdeeld, maar per deelnemer of leeftijdsgroep via vooraf vastgestelde regels toebedeeld. Binnen dit stelsel is het mogelijk om eerder toeslagen te verlenen, maar omdat er minder buffers worden aangehouden is de kans op verlagen van de aanspraak ook hoger.

Meer informatie over het nieuwe pensioenstelsel

Indien u nog graag meer informatie wenst over het nieuwe pensioenstelsel dan kunt u die vinden op de website www.onsnieuwepensioen.nl.

Belangrijk om te weten over de enquête

  • Het onderzoek wordt uitgevoerd door Ipsos, een onafhankelijk onderzoeksbureau.
  • Ipsos behandelt uw gegevens vertrouwelijk en anoniem.
  • Het onderzoek duurt maar 10 tot 15 minuten.
  • U kunt de enquête invullen tot en met 5 februari 2023.