Nieuws

Scheiden? Maak goede afspraken over uw pensioen

Op 15 september is het de Dag van de Scheiding. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor goede begeleiding bij een scheiding. Dat is ook nodig, want er moet heel wat geregeld worden. Oók voor uw pensioen. Uw ex-partner heeft namelijk recht op een deel van uw pensioen. U kunt hier andere afspraken over maken. Het is belangrijk om daar goed over na te denken.

Recht op partnerpensioen bij overlijden

Partnerpensioen is het pensioen dat uw partner krijgt als u zou overlijden. Na een scheiding wordt het partnerpensioen dat is opgebouwd tot aan de scheiding aan uw ex-partner toegekend. We noemen dit ‘bijzonder partnerpensioen’. Was u niet getrouwd, maar woonde u samen met uw ex-partner en had u een notariële samenlevingsovereenkomst? Ook dan heeft hij of zij recht op bijzonder partnerpensioen.

Goed om te weten: uw partner heeft alleen recht op partnerpensioen als hij of zij voor de pensioendatum al uw partner was.

Recht op ouderdomspensioen bij ingang pensioen

Uw ex-partner heeft ook recht op een deel van uw ouderdomspensioen. Het gaat om de helft van het pensioen dat u opbouwde tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw ex-partner heeft pas recht op dit deel als u met pensioen gaat. Maar alleen als u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had.

Maak samen afspraken

Spreekt u met uw ex-partner liever iets anders af over het ouderdomspensioen? Of over het bijzonder partnerpensioen? Dat mag! Lees welke andere afspraken u met uw ex-partner kunt maken. Leg die afspraken goed vast. Bijvoorbeeld in een echtscheidingsconvenant. Vergeet niet de afspraken over uw pensioen aan ons door te geven. Doe dit binnen twee jaar na de scheiding, dan kunnen wij de afspraken verwerken in onze administratie en het pensioen waar uw ex-partner recht op heeft rechtstreeks aan hem of haar uitkeren. Als u zich pas na die twee jaar bij ons meldt, kunnen wij de afspraken niet meer in onze administratie verwerken en zult u dit onderling moeten regelen.

Tip: u kunt ook al eerder samen afspraken maken over de verdeling van het pensioen. Bijvoorbeeld in de huwelijkse voorwaarden. Dan hoeft u er bij een scheiding niet meer over na te denken, wel zo handig. Vergeet niet om die afspraken ook aan ons door te geven.

Vragen?

Veel informatie over uw pensioen vindt u op onze website. In Mijn Pensioencijfers ziet u een overzicht van uw pensioen. Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.