Voordat u met pensioen gaat, kunt u een aantal keuzes maken. Met deze keuzes beïnvloedt u de hoogte van uw pensioen.

Bekijk hier welke keuzes u kunt maken.

Verken uw pensioenroute

Welke potjes zijn er voor later? Welke pensioenroutes zijn er? Kan ik misschien eerder of later stoppen met werken? U ontdekt het met de handige tool ‘Geldplan Bijna pensioen’ van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Deze tool is speciaal ontwikkeld voor mensen van 55 jaar of ouder.

'Geldplan Bijna pensioen’ neemt u stap voor stap mee om uw pensioenroute te verkennen. Het laat de mogelijke keuzes rondom pensioen zien en u krijgt een actieplan met uw wensen. Daarin staat wat u voor uw keuze moet regelen én hoe en wanneer u dat het beste kunt doen. 

Goed om te weten: ‘Geldplan Bijna pensioen’ is géén financiële rekentool. U krijgt dus geen inzicht in de financiële gevolgen van uw persoonlijke keuze! De keuzes die de tool laat zien, zijn algemene keuzes. Op de pagina ‘Pensioen op maat’ leest u welke keuzes er bij ons pensioenfonds zijn en wat de gevolgen van een keuze zijn.

Pensioenplanner

U kunt vervolgens de Pensioenplanner gebruiken om uit te rekenen welke invloed uw keuze heeft op de hoogte van uw pensioen. De Pensioenplanner is een rekentool van ons fonds. Ga naar Mijn Pensioencijfers en raadpleeg de Pensioenplanner. Bekijk hier hoe u inlogt in Mijn Pensioencijfers.    

Geef uw voorkeuren door!

Afhankelijk van wanneer u in dienst bent geweest, hebt u pensioen opgebouwd met verschillende ingangsleeftijden. Pensioen dat u hebt opgebouwd tussen 1999 en 2006 gaat op uw 61e of 62e in, pensioen dat u hebt opgebouwd tussen 2006 en 2014 op uw 65e en het pensioen dat u vanaf 1 januari 2014 tot 1 januari 2020 heeft opgebouwd op uw 67e.

Ongeveer zes maanden voordat uw (eerste) pensioen ingaat, ontvangt u van ons een brief omtrent de keuzemogelijkheden die u hebt. In de brief staat voor welke datum wij graag uw keuzeformulier en/of betaalformulier retour willen ontvangen.

De eerste keuze die u dient te maken is of u het pensioen wilt ontvangen of niet.

  • Indien u het pensioen nog niet wenst te ontvangen, dan kunt u op het keuzeformulier aangeven dat het pensioen uitgesteld dient te worden. U hoeft in dat geval alleen het keuzeformulier terug te sturen.
  • Indien u het pensioen wel wenst te ontvangen, dan kunt u op het keuzeformulier aangeven of en zo ja van welke andere keuzemogelijkheden u gebruik wenst te maken. In dit geval ontvangen wij graag het keuze- en betaalformulier retour. Wij hebben tenslotte uw betaalgegevens nodig om uw pensioen te kunnen uitbetalen.

Wilt u weten wat de invloed is van de verschillende keuzemogelijkheden op uw pensioen? Bereken het!

  • Wilt u uw pensioenen allemaal tegelijk in laten gaan? Dan kunt u zelf berekeningen maken met onze pensioenplanner. U vindt onze pensioenplanner in ons portaal Mijn Pensioencijfers.
  • Wilt u graag een berekening hebben van alleen het eerst komende pensioen? Dan kunt u deze berekening bij ons opvragen door een mail te sturen naar pensioenfonds@deltalloyd.nl.