De afgelopen jaren hebben wij uw pensioen kunnen verhogen met een toeslag. Omdat de inflatie naar verwachting negatief is, ontvangt u per 1 januari 2024 waarschijnlijk geen toeslag. In dit bericht leest u hier meer over.
Hoe werkt toeslagverlening?
Elk jaar probeert ons pensioenfonds de pensioenen te verhogen. Het bestuur neemt hier altijd in het laatste kwartaal van het jaar een besluit over. Dit besluit wordt genomen op basis van een aantal punten. Twee belangrijke punten zijn:
1. De hoogte van de inflatie.
2. De hoogte van onze beleidsdekkingsgraad.
Inflatie
Om de hoogte van de inflatie te bepalen gebruiken we de Consumentenprijsindex alle huishoudens afgeleid van oktober tot oktober in het jaar voorafgaand aan de toeslagverlening.
Op 31 augustus 2023 was de Consumentenprijsindex alle huishoudens afgeleid lager dan die van oktober vorig jaar. Dat betekent dat de prijzen ten opzichte van oktober 2022 zijn gedaald en de inflatie op dit moment negatief is. Als de inflatie negatief is, kan er per 1 januari 2024 geen toeslag worden gegeven.
De inflatie is negatief omdat er vorig jaar bij het meten van de energieprijzen iets bijzonders aan de hand is geweest. De energieprijzen stegen heel snel en deze stijging werd ook meteen meegenomen in de prijsindex. Omdat veel mensen nog een energiecontract met een lagere prijs hadden, voelden ze dat niet meteen in hun portemonnee. De prijsindex was daarom eigenlijk te hoog. Op dit moment gaat het CBS bij het meten van de inflatie uit van de daadwerkelijke contracten die consumenten hebben. De energieprijzen zijn daarbij weer flink gedaald ten opzichte van vorig jaar. Hoewel andere prijzen wel gestegen zijn, leidt dit toch tot een negatieve inflatie.
Beleidsdekkingsgraad
De beleidsdekkingsgraad geeft aan hoe we er als fonds financieel voor staan. We gebruiken de hoogte van de beleidsdekkingsgraad op 31 oktober van het jaar voorafgaand aan de toeslagverlening om te bepalen hoeveel toeslag we kunnen geven.
Op 31 augustus 2023 was onze beleidsdekkingsgraad 129,7%. Volgens de wettelijke regels zouden we dan gedeeltelijke toeslag kunnen verlenen. Dit mag vanaf een beleidsdekkingsgraad vanaf 110%. De grens voor volledige toeslagverlening lag op 31 augustus 2023 op ongeveer 140%. Als dit niet wijzigt kan het pensioenfonds dus geen volledige toeslag geven. Omdat de toeslag per 1 januari 2024 naar verwachting 0% is, heeft dit nu geen gevolgen.
In onderstaand plaatje wordt de financiële positie van Delta Lloyd Pensioenfonds op 31 augustus 2023 weergegeven.
Inhaaltoeslag
Per 1 januari 2023 was de beleidsdekkingsgraad niet hoog genoeg om een volledige toeslag te verlenen en konden wij conform de wettelijke regels maar een gedeeltelijke toeslag verlenen. Er is daarom een achterstand in de toeslagverlening ontstaan van 6,98%.
Deze achterstand in de toeslagverlening mag, conform de wettelijke regels, pas (gedeeltelijk) worden ingehaald als de beleidsdekkingsgraad hoger is dan de grens waarbij het pensioenfonds een volledige toeslag mag verlenen. Onze beleidsdekkingsgraad ligt hier nog onder. Indien dit op 31 oktober 2023 ook nog het geval is, kan de achterstand in de toeslagverlening dus niet (gedeeltelijk) worden ingehaald per 1 januari 2024.
Definitief besluit
Op basis van de huidige situatie verwachten wij dus niet dat de pensioenen per 1 januari 2024 worden verhoogd. Het definitieve besluit hierover zal eind november/begin december door het bestuur worden genomen op basis van de hoogte van de inflatie en beleidsdekkingsgraad per eind oktober 2023. Zodra het besluit bekend is, wordt dit gecommuniceerd.