-
Wat gebeurt er met mijn ouderdomspensioen als ik ga scheiden of mijn geregistreerd partnerschap beëindig?
Als u gaat scheiden of een geregistreerd partnerschap beëindigt, verdelen we het door u tijdens de relatie opgebouwde ouderdomspensioen gelijk tussen u en uw voormalige partner. Dit is zo vastgelegd in de wet en heet verevening. De verevening houdt in dat uw ex-partner recht heeft op de helft van het tijdens de relatie opgebouwde ouderdomspensioen (verevend ouderdomspensioen).
U en uw voormalige partner zitten niet aan deze verdeling vast. In overleg kunnen jullie ook andere afspraken maken. Bijvoorbeeld om het pensioen niet te verdelen. Of om de periode voorafgaand aan het huwelijk of de relatie ook te laten meetellen. U moet ons hiervan wel op de hoogte brengen.
Het bijzonder partnerpensioen en verevend ouderdomspensioen kunnen ook worden omgezet in een zelfstandig recht op ouderdomspensioen voor de ex-partner. Dit heet conversie.
Afwijkende afspraken dienen te worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant of in een door een notaris opgestelde verklaring.
Wij gaan pas over tot rechtstreekse uitbetaling van het ouderdomspensioen aan uw ex-partner als u en/of uw ex-partner dit binnen twee jaar na de scheidingsdatum bij ons hebben aangevraagd. Doet u dat niet, dan betalen we het ouderdomspensioen aan u uit en niet rechtstreeks aan uw ex-partner. Uw ex-partner heeft dan nog steeds een aanspraak op dat gedeelte van uw pensioen, maar u moet er dan zelf voor zorgdragen dat hij of zij dit ontvangt.
Wij sturen zowel u als uw ex-partner een bevestigingsbrief van de verevening. Uw ex-partner wordt op die manier geïnformeerd over welk deel van uw ouderdomspensioen aan hem of haar is toegekend.
Wanneer uw ex-partner voor u komt te overlijden, dan wordt het volledige ouderdomspensioen weer aan u uitgekeerd.
-
Krijg ik ook vakantiegeld na mijn pensionering?
Uw pensioen kent geen vakantie-uitkering. Het vakantiegeld is al verwerkt in de uitkering die u maandelijks ontvangt. U ontvangt uw pensioen dus in twaalf maandelijkse, gelijke uitkeringen. De AOW kent wel een vakantie-uitkering.
-
Welke keuzemogelijkheden heb ik voor mijn pensioen?
De pensioenregeling van Delta Lloyd Pensioenfonds kent veel keuzemogelijkheden. Ruim voor het moment dat uw pensioen ingaat, vragen we u een aantal afwegingen te maken. Wilt u eerder of juist later dan u 67ste met pensioen? Wilt u in deeltijd met pensioen? Wilt u de eerste jaren een hoger pensioen en de jaren daarna een lager, of juist andersom? Wilt u het opgebouwde partnerpensioen omzetten in levenslang ouderdomspensioen of juist andersom? U kunt deze keuzemogelijkheden berekenen in de Pensioenplanner. De Pensioenplanner vindt u in Mijn Pensioencijfers.
-
Wanneer gaat mijn pensioen in?
De pensioenleeftijd in de pensioenregeling van het Delta Lloyd Pensioenfonds is op dit moment 67 jaar. Als u al voor 2014 in dienst was, hebt u ook pensioen opgebouwd dat op uw 65ste in gaat. Als u in 2005 al in dienst was, hebt u ook nog pensioen opgebouwd met pensioenleeftijd 62 jaar.
Afhankelijk van het bedrijfsonderdeel waarin u werkzaam was, kunt u ook pensioen hebben opgebouwd dat een ingangsdatum heeft dat tussen uw 61e en 62e ligt. Uw pensioen gaat altijd in op de eerste dag van de maand waarin u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.
-
Wat wordt er ingehouden op mijn pensioen?
Elke keer als we het over de hoogte van uw pensioen hebben, bedoelen we uw bruto pensioen. Vanaf het moment dat u met pensioen bent gegaan, moet u echter loonheffing, sociale premies en premie ziektekosten gaan betalen. Uw netto pensioen wordt hierdoor uiteraard lager. Hoeveel lager is vooraf niet precies te voorspellen. De belastingtarieven en de premies voor volksverzekeringen en ziektekosten veranderen namelijk (bijna) ieder jaar. Om de berekeningen te maken om vanuit het bruto pensioen de netto uitkering te weten zijn er een aantal websites, waarop u deze berekening kan uitvoeren, zoals o.a. bij www.loonwijzer.nl. Op de website van de belastingdienst kunt u informatie terugvinden over de actuele tarieven.
-
Kan ik mijn pensioen afkopen?
Het is niet mogelijk om uw pensioen af te kopen.
-
Wat gebeurt er als uw partner overlijdt?
Als uw partner komt te overlijden, verandert er niets aan uw pensioenuitkering. Mogelijk komt u wel in aanmerking voor een partnerpensioen dat uw partner bij zijn of haar werkgever heeft opgebouwd. Het overlijden van uw partner heeft wel gevolgen voor de uitkering van uw AOW.