Partnerpensioen

Antwoorden op veelgestelde vragen.

  • Komt mijn partner waarmee ik ongehuwd samenwoon in aanmerking voor partnerpensioen?

    Uw partner komt alleen in aanmerking voor partnerpensioen als jullie minimaal 6 maanden op hetzelfde adres staan ingeschreven en een samenlevingsovereenkomst hebben laten opmaken bij een notaris. Een broer of zus wordt voor het pensioen niet als partner gezien.

  • Ik ben na mijn pensionering getrouwd, een geregistreerd partnerschap aangegaan of gaan samenwonen. Krijgt mijn partner een partnerpensioen als ik overlijd?

    Nee, als u na uw pensionering bent getrouwd, een geregistreerd partnerschap bent aangegaan of bent gaan samenwonen heeft uw partner geen recht op partnerpensioen.

  • Wat gebeurt er met mijn partnerpensioen als mijn partner en ik uit elkaar gaan?

    Met uit elkaar gaan bedoelen we het beëindigen van een huwelijk, scheiding van tafel en bed, beëindigen van een geregistreerd partnerschap en beëindigen samenwonen. Uw ex-partner krijgt als jullie uit elkaar gaan recht op een deel van het partnerpensioen. Dat gedeelte heet het bijzonder partnerpensioen.

    Het gaat hier om het partnerpensioen dat is opgebouwd vanaf het moment dat u pensioen begon op te bouwen tot aan het moment van beëindigen van de relatie. Het opgebouwde partnerpensioen wordt dan door ons omgezet in een ‘Bijzonder Partnerpensioen’.

    Mochten u en uw ex-partner in de huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden, het scheidingsconvenant of in een schriftelijke afstandsverklaring, hebben vastgelegd dat van dit bijzonder partnerpensioen wordt afgezien, dan moet de term ‘bijzonder partnerpensioen’ wel expliciet zijn genoemd in deze documenten. Is dat niet het geval, dan zijn wij wettelijk verplicht het bijzonder partnerpensioen toch aan uw ex-partner toe te kennen.