-
Wordt mijn pensioen per 1 januari 2025 verhoogd?
Per 1 januari 2025 kunnen wij uw pensioen verhogen met 2,15%. Deze toeslag compenseert de inflatie per 2025 grotendeels, maar niet helemaal. De inflatie was afgelopen jaar 2,58%.
-
Hoe werkt toeslagverlening?
Elk jaar probeert het pensioenfonds de pensioenen te verhogen door middel van een toeslag. Het besluit hierover wordt genomen door het bestuur in het laatste kwartaal van het jaar en is gebaseerd op factoren zoals inflatie en de beleidsdekkingsgraad. Bij het toeslagbesluit hanteert het bestuur het toeslagbeleid dat mede gebaseerd is op wet- en regelgeving. Daarbij wil het bestuur consistent zijn met besluiten uit het verleden en gaat zij uit van de index die in het toeslagbeleid is opgenomen en altijd is gehanteerd.
-
Hoe neemt het bestuur een besluit over de toeslagverlening?
Bij het toeslagbesluit hanteert het bestuur het toeslagbeleid dat mede gebaseerd is op wet- en regelgeving. Daarbij wil het bestuur consistent zijn met besluiten uit het verleden. Daarnaast geeft het toeslagbeleid regels om ervoor te zorgen dat het pensioenfonds niet te veel uitkeert om ervoor te zorgen dat de pensioenvoorziening evenwichtig tussen oudere en jongere deelnemers wordt verdeeld. Deze regels zijn in de wet opgenomen. In het toeslagbeleid is ook een aantal criteria opgenomen op basis waarvan het bestuur kan afwijken van deze regels. Afwijking kan alleen als het bestuur besluit minder te geven dan wettelijk is toegestaan. Meer toeslag verlenen dan wettelijk is toegestaan kan niet. Bij het toeslagbesluit weegt het bestuur de belangen van alle deelnemers (deelnemers, gewezen deelnemers en pensioengerechtigden) af.
-
Waar staat het toeslagbeleid?
Het toeslagbeleid is te vinden op onze website en is mede gebaseerd op wet- en regelgeving.
-
Waarop is de inflatie gebaseerd?
Om de hoogte van de toeslag vast te stellen gebruikt het pensioenfonds de 'Consumentenprijsindex alle huishoudens afgeleid', voor de periode van oktober 2022 tot oktober 2023. Deze index heeft het pensioenfonds altijd gebruikt om de hoogte van de toeslag te bepalen. In de periode tussen oktober 2022 en oktober 2023 zijn de prijzen gedaald en is de inflatie -1,98% (deflatie).Deze index wordt gepubliceerd op de website van het CBS.
-
Waarom is de inflatie negatief?
Op 31 oktober 2023 was de Consumentenprijsindex alle huishoudens afgeleid lager dan die van oktober vorig jaar. Dat betekent dat de prijzen ten opzichte van oktober 2022 zijn gedaald en de inflatie negatief is.
-
Wat is de beleidsdekkingsgraad?
De beleidsdekkingsgraad geeft aan hoe het pensioenfonds er financieel voor staat. Het wordt gebruikt om te bepalen hoeveel toeslag er kan worden gegeven.
-
Waarom is er een achterstand in de toeslagverlening?
Er is een achterstand in de toeslagverlening ontstaan omdat de beleidsdekkingsgraad op 31 oktober 2022 niet hoog genoeg was om een volledige toeslag te verlenen per 1 januari 2023.
-
Hoe hoog is de achterstand in de toeslagverlening?
Per 31 oktober 2022 was de beleidsdekkingsgraad niet hoog genoeg om een volledige toeslag te verlenen en konden wij conform de wettelijke regels maar een gedeeltelijke toeslag verlenen. Er is daarom een achterstand in de toeslagverlening ontstaan van 6,98%.
-
Waarom kan de achterstand in toeslagverlening niet worden ingehaald?
De achterstand in toeslagverlening kan volgens de wettelijke regels alleen (gedeeltelijk) worden ingehaald als de beleidsdekkingsgraad hoger is dan de grens waarbij het pensioenfonds een volledige toeslag mag verlenen. Deze grens heet de TBI-grens en was op 31 oktober 2023 141,3%. Aangezien de beleidsdekkingsgraad met 128,3% lager was, mag de achterstand niet (gedeeltelijk) worden ingehaald op 1 januari 2024.
-
Waar wordt de toeslag op gebaseerd?
Het pensioenfonds probeert de ingegane of opgebouwde pensioenen mee te laten groeien met het percentage van de ontwikkeling van de cijfers van het CBS Consumentenprijsindex (CPI) alle huishoudens afgeleid. Hierbij gaat het om de cijfers van eind oktober voorafgaand aan de datum van de toeslagverlening. Dit is opgenomen in ons toeslagbeleid. U kunt de betreffende cijfers hier terugvinden.
-
Hoe hoog is de Consumentenprijsindex (CPI) alle huishoudens afgeleid?
Op 31 oktober 2023 was de index 126,42 en op 31 oktober 2022 was de index 128,98. De index is dus gedaald met 1,98. Zie ook de website van het CBS.
-
In de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) is toch opgenomen dat onder voorwaarden eerder meer toeslag mag worden gegeven. Waarom maakt Delta Lloyd Pensioenfonds hier geen gebruik van?
Delta Lloyd Pensioenfonds voldoet niet aan deze voorwaarden waardoor het pensioenfonds geen gebruik kan maken van deze verruiming. Pensioenfondsen kunnen alleen gebruik maken van de verruiming in de AMvB als het pensioenfonds kan hard maken dat er een intentie is tot invaren. De werkgever heeft tot nu toe nog geen invaarverzoek gedaan en het pensioenfonds is op dit moment aan het onderzoeken of invaren gunstig kan zijn voor de (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden. Er is dus geen sprake van een intentie van invaren waardoor geen er gebruik gemaakt kan worden van deze verruiming.
-
Waarom is de TBI grens hoger bij een stijgende rente?
TBI staat voor Toekomst Bestendig Indexeren. Als de Beleidsdekkingsgraad hoger is dan de TBI grens dan mag het pensioenfonds volledige toeslag verlenen. De reden waarom de TBI grens hoger wordt bij een stijgende rente is dat de voorziening bij een hoge rente lager is. Het vermogen dat nodig is voor de toeslagverlening wordt bepaald op basis van het wettelijk voorgeschreven aandelenrendement en dat wordt niet beïnvloed door de hoogte van de rente. Als de voorziening lager is, heeft dit dus tot gevolg dat de TBI grens hoger wordt.
-
Waarom kunnen andere fondsen wel toeslag verlenen terwijl zij een lagere dekkingsgraad hebben?
Deze fondsen kunnen waarschijnlijk verhogen omdat zij gebruik kunnen maken van de versoepelde regelgeving in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel. Delta Lloyd Pensioenfonds kan geen gebruik maken van deze versoepelde regelgeving omdat er nog geen besluit is genomen of het fonds wel of niet overgaat naar het nieuwe pensioenstelsel. Daarnaast gebruiken zij mogelijk ook een andere maatstaf en/of een ander peilmoment.