“De komende maanden moeten we belangrijke besluiten nemen”

Moeten we overgaan naar de nieuwe pensioenregels? En wat betekent dat dan voor het pensioen bij Delta Lloyd Pensioenfonds? Belangrijke vragen, die het bestuur van het fonds komende maanden gaat beantwoorden. Voorzitter Henk Raué legt uit waarom dit nodig is.

Wet toekomst pensioenen

Op 1 juli 2023 is de nieuwe Wet toekomst pensioenen ingegaan. Lange tijd gingen we ervan uit dat Delta Lloyd Pensioenfonds geen reden had om de pensioenen om te zetten naar de nieuwe regels (nieuwe pensioenstelsel). Dit noemen we ook wel invaren. Toch onderzoekt het bestuur nu of dit een optie is. Henk vertelt: “Door de nieuwe Wet toekomst pensioenen moet de werkgever voor 1 januari 2025 laten weten of hij de opgebouwde pensioenen wil laten omzetten naar de nieuwe regels. Daarna moet het pensioenfonds vóór 1 juli 2025 definitief laten weten of we hiermee akkoord zijn. Als we besluiten om dat te doen, moet de overstap uiterlijk 1 januari 2028 plaatsvinden.

Delta Lloyd Pensioenfonds is een gesloten fonds. Dat betekent dat er geen pensioen meer wordt opgebouwd in ons fonds en er geen nieuwe deelnemers meer bijkomen. Voor gesloten fondsen geldt dat het omzetten niet verplicht is. Maar het is volgens de wet wel de standaard. Als we de pensioenen niet omzetten, moeten we goed uitleggen waarom het voor alle groepen deelnemers en gepensioneerden beter is om dat niet te doen.”

Verder nadenken over de toekomst

“Het onderzoek naar het wel of niet omzetten van de pensioenen zorgde er ook voor dat we verder moesten nadenken over de toekomst. Omdat er geen nieuwe deelnemers bijkomen, neemt het aantal deelnemers alleen maar af. Daardoor worden de kosten per deelnemer hoger. En blijft er minder geld over om de pensioenen van te betalen. Dat brengt ons naar de vraag: hoe lang kunnen we bestaan als zelfstandig fonds?"

Drie richtingen voor de toekomst

Kortom, er zijn veel vragen die we moeten beantwoorden over de toekomst van de pensioenen en van het fonds. Henk: “We zijn daarom al een tijdje geleden begonnen met onderzoek om deze vragen te kunnen beantwoorden. We hebben daarvoor alle mogelijke oplossingen bekeken. Op basis van de eerste onderzoeken lijkt het de beste keuze om de pensioenen uiteindelijk onder te brengen bij een andere pensioenuitvoerder. De vraag is vervolgens: bij welke partij kunnen we de opgebouwde pensioenen het beste onderbrengen?

We zien uiteindelijk drie richtingen:

  • de pensioenen overdragen aan een algemeen pensioenfonds (APF) in het huidige pensioenstelsel;
  • de pensioenen overdragen aan een APF en omzetten naar de nieuwe regels;
  • de bestaande pensioenuitkeringen en -aanspraken verzekeren (buy-out).

Deze richtingen onderzoeken we nu verder. We zien tot nu toe dat iedere optie voor- en nadelen heeft. Het is ook nog mogelijk om in het huidige pensioenstelsel voorlopig door te gaan als zelfstandig pensioenfonds.”

Wat is een APF?

Een algemeen pensioenfonds is een fonds dat verschillende pensioenregelingen uitvoert. Deze regelingen worden ondergebracht in een collectiviteitskring. Een kring kan bestaan uit één pensioenregeling of uit meerdere. Per kring beheert het APF het vermogen van de pensioenen apart. Tussen de kringen zijn de pensioenvermogens strikt afgescheiden. Deelnemers die in verschillende kringen zitten, delen dus ook geen risico’s met elkaar. Onder andere ondernemingspensioenfondsen die niet langer zelfstandig door willen gaan, kunnen hun pensioenregeling onderbrengen bij een APF.

Projectgroep en andere betrokken partijen

Die onderzoeken doet het bestuur niet alleen, daarvoor is een projectgroep ingericht. Deze bestaat uit leden van ons managementteam en een externe projectleider, die ondersteund worden door externe adviseurs. Henk legt uit: “We hebben zelf veel kennis in huis, maar een proces zoals dit kost veel tijd en is complex. Daarom is het noodzakelijk dat er ook externe adviseurs betrokken zijn. De projectgroep zorgt ervoor dat alles goed wordt voorbereid. Zij maken bijvoorbeeld de analyses van de verschillende opties. En berekeningen, zodat we kunnen zien hoe de richtingen uitpakken voor de pensioenen van onze deelnemers.
Dat helpt ons als bestuur om straks een weloverwogen besluit te nemen, dat in balans (evenwichtig) is voor alle groepen deelnemers en gepensioneerden. De raad van toezicht en het verantwoordingsorgaan bewaken of de besluitvorming op een goede manier plaatsvindt. En als we ervoor kiezen om de pensioenen om te zetten naar het nieuwe pensioenstelsel, heeft het verantwoordingsorgaan adviesrecht.”

Besluitvorming in de zomer

Hoe ziet de planning eruit? Henk: “De oriëntatiefase, waarin we het project hebben voorbereid, hebben we in februari 2024 afgerond. We zitten nu in de verkenningsfase. Hierin onderzoeken we de verschillende opties en de gevolgen die ze hebben voor de pensioenen van onze deelnemers. Eind mei gaat de besluitvormingsfase in, waarin we de besluitvorming voorbereiden. We streven ernaar om in de zomer een besluit te nemen. Kiezen we ervoor om de pensioenen over te zetten naar de nieuwe regels? En/of besluiten we om de pensioenen over te dragen naar een andere uitvoerder? Dan start daarna de uitvoeringsfase. Dan werken we de plannen verder uit en gaan ze uitvoeren.”

Deelnemers goed informeren

Verder vindt het bestuur het heel belangrijk om de deelnemers en gepensioneerden goed te informeren. Henk: “Het gaat immers om hun pensioen. We moeten dus goed uitleggen welke keuzes we hebben gemaakt, waarom en wat dit betekent voor de pensioenen. Daarom hebben we een speciale pagina op onze website met informatie over de toekomst van het fonds, zoals een tijdlijn en de stappen die we moeten doorlopen
Ook houden we onze deelnemers in de komende maanden op de hoogte met informatie via e-mails, nieuwsberichten en een digitale deelnemersbijeenkomst. Op die manier zullen we duidelijk uitleggen dat we alle opties goed hebben onderzocht, omdat we de beste én meest toekomstbestendige optie voor alle deelnemers en gepensioneerden willen.”