Hoe werkt de besluitvorming over de toekomst van Delta Lloyd Pensioenfonds?

Het besluit over de toekomst van Delta Lloyd Pensioenfonds komt steeds dichterbij. De fase van verkenning is voorbij, we zitten nu in de fase van besluitvorming. Deze zomer verwachten we dat de sociale partners (werkgever NN en vakorganisaties FNV, CNV en de Unie) hun keuze maken. Hoe verloopt die besluitvorming eigenlijk? Wie doet wat? En wie mag meebeslissen en/of meepraten? We zetten het voor u op een rij.

Welke keuzes moeten er worden gemaakt?

Delta Lloyd Pensioenfonds onderzoekt verschillende richtingen voor de toekomst voor ons fonds. Waarom we dat doen en welke richtingen het beste lijken te passen, leest u op onze speciale pagina De nieuwe richting voor uw pensioen.

De sociale partners moeten voor 1 januari 2025 laten weten of zij de opgebouwde pensioenen willen laten omzetten naar de nieuwe pensioenregels (volgens de Wet toekomst pensioenen). Daarna moet het bestuur van het pensioenfonds nog beoordelen of dit in het belang is van de deelnemers en of het uitvoerbaar is.

Daarnaast moet het pensioenfonds bepalen wie de pensioenregeling gaat uitvoeren. Dat hangt onder andere af van de keuze om de pensioenen wel of niet om te zetten naar de nieuwe regels. Omdat deze twee keuzes samenhangen, onderzoeken we ze ook tegelijkertijd.

Hoe verloopt de besluitvorming?

Valt de keuze op omzetten naar de nieuwe regels? Dan moeten we ook nog verschillende keuzes maken over hoe de nieuwe pensioenregeling eruit gaat zien. Bijvoorbeeld hoeveel buffers we willen aanhouden voor tegenvallers. En hoe we het pensioengeld gaan beleggen.

Als we de pensioenen overzetten naar de nieuwe regels, verwacht het pensioenfonds dat het lastig is om deze nieuwe regeling zelf uit te voeren. Daarom dragen we de pensioenen in dat geval waarschijnlijk over naar een APF. Dan willen we de belangrijkste keuzes voor de nieuwe regeling gemaakt hebben voordat we overgaan naar een APF.

Kiezen we ervoor om de pensioenen en aanspraken niet om te zetten naar de nieuwe regels? Dan hebben we de keuze tussen een APF, het verzekeren van de bestaande pensioenen (buy-out) of voorlopig doorgaan als zelfstandig fonds.

Wie doet wat?

Sociale partners (werkgever en vakorganisaties)

De sociale partners moeten het besluit nemen om de pensioenen en aanspraken wel of niet om te zetten naar de nieuwe regels. Zij moeten dus beoordelen wat het meest toekomstbestendig en in balans is voor alle groepen deelnemers (evenwichtig): de huidige regels óf de nieuwe regels.

Het bestuur en de sociale partners overleggen regelmatig met elkaar. Die gesprekken verlopen prettig en helpen de sociale partners om tot een weloverwogen besluit te komen. Daarnaast zorgt de projectgroep ervoor dat de sociale partners voldoende informatie hebben om een goed besluit te kunnen nemen, zoals de berekeningen.

Als de sociale partners kiezen voor het omzetten van de pensioenen, dan moeten zij een transitieplan maken. Daarin staan de belangrijkste afspraken over de nieuwe pensioenregeling. En de overwegingen en berekeningen die hebben bijgedragen aan de besluitvorming.

Bestuur Delta Lloyd Pensioenfonds

Maken de sociale partners de keuze om de pensioenen wél om te zetten? Dan vragen zij aan het bestuur of het de afspraken over de nieuwe pensioenregeling kan en wil uitvoeren. Dit heet een ‘invaarverzoek’.

Het bestuur beoordeelt of de afspraken in het transitieplan in balans zijn voor alle groepen deelnemers. En of ze uitvoerbaar zijn. De onderzoeken van de afgelopen maanden helpen daar natuurlijk bij. Als het bestuur hier positief over is, aanvaardt het de opdracht. Dan wordt het proces in gang gezet om de pensioenen en aanspraken om te zetten naar een nieuwe pensioenregeling. En waarschijnlijk om deze over te brengen naar een APF.

Het bestuur van het pensioenfonds besluit welke uitvoerder de pensioenregeling gaat uitvoeren. Ook voor deze keuze vormen de onderzoeken van de afgelopen maanden de basis.

Verantwoordingsorgaan (VO)

Net als in het bestuur van het pensioenfonds zijn in het VO deelnemers, gepensioneerden en de werkgever vertegenwoordigd. Het VO heeft een officiële rol binnen het pensioenfonds. Het geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur. Het VO heeft adviesrecht als het pensioenfonds het voornemen heeft om de pensioenen om te zetten naar de nieuwe regels. Het VO heeft óók adviesrecht over een voornemen van het pensioenfonds om de pensioenen over te dragen aan een andere uitvoerder, zoals een APF of verzekeraar.

Vereniging van Oud-medewerkers Delta Lloyd Groep (VO-DLG)

De VO-DLG is een vereniging voor alle oud-medewerkers van Delta Lloyd. Zij heeft hoorrecht als de werkgever het fonds vraagt de pensioenen om te zetten naar de nieuwe regels. Dat betekent dat de vereniging haar mening over het transitieplan zal geven aan de werkgever. De VO-DLG heeft al laten weten dat ze van dit hoorrecht gebruik wil maken.