Nieuws

“Het pensioenvraagstuk wil ik helder gaan communiceren”

In het bestuur van het Delta Lloyd Pensioenfonds heeft Ellen Kraft de vacature vervuld die was ontstaan na het aftreden van Najet Yacoubi. Ellen was sinds oktober 2023 aspirant bestuurslid. We stellen haar graag nader voor.

Ellen heeft veel expertise op het gebied van (pensioen)communicatie en is binnen het bestuur voorzitter van de Pensioen- en communicatiecommissie. Bij Nationale-Nederlanden is ze senior communicatiespecialist Pensioen.

De roots van Ellen (43) liggen in Nijmegen waar ze de studie Geschiedenis afrondde. Haar afstudeeronderzoek ging over de Romeinse Tijd, in het bijzonder de 2de en 3de eeuw N.C. Daarna trad ze in 2006 in dienst bij een communicatiebureau, waar ze voor vakbladen tal van teksten produceerde op het gebied van HR en arbeidsomstandigheden. Ook een opdrachtgever in die tijd was Delta Lloyd waarvoor ze op het gebied van Inkomensverzekeringen teksten schreef. Daarna verzorgde ze voor een uitgeverij een pensioenhandboek. “Een mooi project”, kijkt Ellen terug. “Als de kennis daarvan niet bij je aanwezig is, dan is het absoluut uitdagend om daar je tanden in te zetten. Ik ben met de productie van het handboek ruim een half jaar bezig geweest.”

Van uitvoerend naar strategisch

Ellen ging zich als vervolg interesseren voor deze pensioenmaterie en volgde er ook opleidingen voor. “Heel toevallig was er net bij Delta Lloyd een vacature ontstaan in het Propositie Marketingteam Pensioen. Ik ben daar in 2016 begonnen als communicatieadviseur om lastige maar belangrijke pensioenzaken zo goed mogelijk uit te leggen. En pensioendeelnemers helpen om hen te laten begrijpen hoe hun inkomen voor later eruitziet. En hoe ze dit zelf kunnen aanpassen aan hun behoeften. Zo kunnen deelnemers álles uit hun pensioen halen. Ik begon bij Delta Lloyd vooral in de uitvoering van communicatietaken, iets wat inmiddels verschoven is naar strategisch opereren.”

Ellen zag wel op tegen de overgang van haar werk van Delta Lloyd naar NN. “Het bood weliswaar nieuwe kansen maar het vertrouwde team waar je deel van uitmaakte, viel uit elkaar. Zulke bevlogen collega’s, echt Delta Lloyd. Dat vond ik lastig maar ik kreeg er ook weer nieuwe, fijne collega’s voor terug”, aldus Ellen.

Toekomst DL pensioenfonds

Ook richting de deelnemers in het DL Pensioenfonds staat Ellen een heldere, begrijpelijke communicatie voor. Ellen: “We zitten nu in een fase waar er in de nieuwe Pensioenwet nog aanpassingen mogelijk zijn. Maar we kunnen niet achteroverleunen en wachten of de politiek nog met mogelijke aanpassingen kómt. De wet is al ingegaan en we willen de tijd hebben voor echt zorgvuldige besluitvorming. Verwacht wordt dat de gehele transitie in 2028 afgerond zal zijn. Die stappen in het proces van de besluitvorming wil ik graag goed uitleggen aan onze deelnemers.”

Ellen vervolgt: “Tegelijk met de besluitvorming over hoe het fonds omgaat met de nieuwe Pensioenwet, kijken we naar de toekomst van ons pensioenfonds zelf. Ons pensioenfonds neemt natuurlijk als gesloten fonds wel een bijzondere positie in omdat er geen inkomende premies meer zijn. In de komende tijd is onze focus een zorgvuldige besluitvorming waarin we kijken naar álle deelnemers en gepensioneerden en hen goed meenemen in het proces. Dus ook hier weer tijdige en heldere communicatie en daar ga ik samen met anderen voor zorgen”, aldus Ellen die benadrukt dat ze binnen het Bestuur uiterst hartelijk ontvangen is. We wensen haar veel succes!

Noot: In een in 2022 gepubliceerd interview op de website van het Verbond van Verzekeraars, liet Ellen Kraft haar licht schijnen over de keuzebegeleiding in het nieuwe pensioenstelsel. Klik hier voor een weergave van het artikel.