Steeds meer Nederlanders gaan rond de AOW-leeftijd met pensioen. Het CBS berekende afgelopen april dat in 2024 40% van de werknemers op de AOW-leeftijd (67 jaar) met pensioen ging. In 2004 ging 9% van de werknemers met pensioen op de AOW-leeftijd (toen 65 jaar). 30% ging in 2004 eerder dan de AOW-leeftijd met pensioen, namelijk met 60 jaar. De AOW-leeftijd is door de jaren heen steeds meer gestegen, omdat de AOW-leeftijd sinds 2013 gekoppeld is aan de levensverwachting. En die levensverwachting stijgt.
70-jarige van nu is de 50-jarige van 2000
Dat staat in een internationaal onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in april. Ouderen van nu blijven lichamelijk en mentaal langer jonger. Ze zijn fitter, scherper, gezonder en actiever. Hoe kan dat? Het alcohol- en tabaksgebruik is afgenomen. Daarnaast dragen de ontwikkelingen in de gezondheidszorg natuurlijk ook bij de gezondheid van ouderen.
Van betekenis blijven
Het idee om 'achter de geraniums te zitten' wordt steeds minder normaal. Sommige ouderen gaan ondanks hun pensionering weer aan het werk. Ze willen van betekenis blijven voor de samenleving en hun kennis en ervaring overdragen aan de generaties na hen.
Ouderen niet het probleem, maar de oplossing?
Er is krapte op de arbeidsmarkt en er is vergrijzing in Nederland. Dit betekent dat een steeds kleiner aantal werkenden betaalt voor de AOW-uitkeringen van een steeds groter aantal ouderen. Als nog meer ouderen minstens tot de AOW-leeftijd blijven werken, dan wordt de krapte op de arbeidsmarkt minder.
Wat zou u willen (of kunnen): doorwerken of (eerder) met pensioen gaan?
Wat u uiteindelijk doet, kiest u zelf. Er zijn veel zaken die hierop van invloed zijn. Ook de hoogte van uw pensioen speelt natuurlijk een rol. Op de pagina 'bijna met pensioen' staan alle keuzes voor uw pensioen op een rij. Voor een idee van de hoogte van uw pensioen logt u in op Mijn Pensioencijfers.
Vragen?
Veel informatie vindt u op onze website en in Mijn Pensioencijfers. Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.