Toekomst pensioenfonds Delta Lloyd
-
Waarom is het nodig om onderzoek te doen naar de toekomst van het fonds?
De nieuwe Wet toekomst pensioenen stuurt erop aan dat iedereen overgaat naar het nieuwe pensioenstelsel. De werkgever moet vóór 1 januari 2025 laten weten of hij de opgebouwde pensioenen wil laten omzetten naar de nieuwe regels. Daarna moet het pensioenfonds vóór 1 juli 2025 definitief laten weten of we hiermee akkoord zijn. Als we besluiten om dat te doen, moet de overstap uiterlijk 1 januari 2028 plaatsvinden.
Als we besluiten om de pensioenen niet om te zetten, moeten we goed uitleggen waarom het voor alle groepen deelnemers en gepensioneerden beter is om dat niet te doen. Daarom onderzoeken we alle opties zorgvuldig. -
Welke keuzes heeft Delta Lloyd Pensioenfonds?
Het bestuur onderzoekt drie verschillende richtingen voor de toekomst. De richtingen zijn:
- de pensioenen overdragen naar een algemeen pensioenfonds (APF) in het huidige pensioenstelsel
- de pensioenen overdragen naar een APF en omzetten naar de vernieuwde pensioenregels (invaren)
- de bestaande pensioenuitkeringen en -aanspraken verzekeren (buy-out)
Daarnaast bekijkt het bestuur de mogelijkheid om voorlopig nog als zelfstandig fonds door te gaan in het huidige pensioenstelsel. -
Kan het fonds niet zelfstandig blijven bestaan?
Delta Lloyd Pensioenfonds is een gesloten fonds. Omdat er geen nieuwe deelnemers bijkomen, neemt het aantal deelnemers alleen maar af. Daardoor worden de kosten per deelnemer hoger. En blijft er minder geld over om de pensioenen van te betalen. Daarom kunnen we uiteindelijk niet als zelfstandig fonds blijven bestaan. Als we kiezen om voorlopig zelfstandig door te gaan, moeten we op een later moment alsnog over naar een van de andere richtingen.
-
Heeft het bestuur een voorkeur voor één van de keuzemogelijkheden?
Het bestuur is zich aan het oriënteren op de toekomst. De verschillende mogelijkheden worden op een rijtje gezet. Daarbij kijken we welke scenario’s in het belang van onze deelnemers kunnen zijn. En welke in balans (evenwichtig) zijn voor alle groepen deelnemers en gepensioneerden. Het bestuur kiest voor het scenario dat het meest in het belang van onze deelnemers en het meest in balans is.
-
Kunnen we het fonds ook opheffen en het vermogen in één keer verdelen onder onze deelnemers?
Nee, dat kan niet volgens de wet. Daarin staat dat een pensioenfonds ervoor moeten zorgen dat de pensioenvoorziening voor iedereen gewaarborgd blijft. Met andere woorden: Delta Lloyd Pensioenfonds mag niet in één keer een bedrag aan alle deelnemers uitkeren. Het pensioenfonds moet ervoor zorgen dat de pensioenen worden uitgekeerd aan pensioengerechtigden totdat ze overlijden.
-
Als de keuze valt op het overgaan naar het vernieuwde pensioenstelsel, kan ik daar dan bezwaar tegen maken?
Dat kan helaas niet. Als het bestuur besluit dat we de pensioenen omzetten naar de nieuwe regels, dan geldt dat voor alle opgebouwde pensioenen bij ons fonds. Dat is zo afgesproken in de wet. U kunt daar geen bezwaar tegen maken.
-
Hebben deelnemers invloed op welke richting wordt gekozen voor de toekomst?
We gebruiken de uitkomsten van het deelnemersonderzoek van vorig jaar in de besluitvorming. En via het verantwoordingsorgaan (VO) en de Vereniging van Oud-medewerkers Delta Lloyd Groep (VO-DLG) hebt u indirect invloed. Beide organen vertegenwoordigen de deelnemers, oud-deelnemers en gepensioneerden:
- het VO heeft een officiële rol binnen het pensioenfonds. Het geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur. Het VO heeft ook adviesrecht over het voornemen om de pensioenen om te zetten naar de nieuwe regels;
- de VO-DLG is nauw betrokken bij het pensioenfonds. De vereniging heeft hoorrecht als de werkgever het fonds vraagt de pensioenen om te zetten naar de nieuwe regels. Dat betekent dat zij haar mening over het transitieplan zal geven aan de werkgever. De VO-DLG heeft al laten weten dat ze van dit hoorrecht gebruik wil maken.
Als deelnemer kunt u niet zelf stemmen over de keuzes die het bestuur maakt. Dit is in de wet opgenomen. -
Kan Delta Lloyd Pensioenfonds samengaan met het NN CDC Pensioenfonds?
Het bestuur heeft naar alle mogelijkheden gekeken, dus ook naar het samengaan met een ander pensioenfonds zoals het NN CDC Pensioenfonds. Samen zouden we echter nog steeds niet groot genoeg zijn om op lange termijn zelfstandig te blijven. Daarom zien we hierin geen toekomstbestendige oplossing.
-
Als we overgaan naar de nieuwe pensioenregels, wat gebeurt er dan met het geld dat overblijft?
Er is nog geen besluit genomen over de toekomst van het pensioenfonds. Kiezen we ervoor om over te gaan naar de nieuwe pensioenregels? Dan kunnen we het vermogen dat na het omzetten overblijft gebruiken om een reserve te vormen. Daarmee kunnen we in de toekomst financiële tegenvallers opvangen. Als er genoeg vermogen is, kunnen we ook de persoonlijke pensioenvermogens verhogen. De verwachte pensioenen en de pensioenuitkeringen kunnen dan omhoog.
-
Wie zit in de projectgroep en welke externe deskundigen zijn betrokken bij het onderzoek?
Het onderzoek naar de toekomst van het fonds en de eventuele vervolgstappen brengen enorm veel werk met zich mee. Bovendien gaat het om ingewikkelde materie. Daarom is er een projectgroep ingericht. Deze bestaat uit leden van het managementteam van het fonds en een externe projectleider. Zij worden ondersteund door externe adviseurs. We hebben hiervoor externe partijen gevraagd, die de pensioenmarkt en de nieuwe pensioenwet goed kennen.
Ook moeten we berekeningen maken om onze besluitvorming te onderbouwen. Deze berekeningen kan het pensioenfonds niet zelf doen. Als externe adviseurs hebben wij Sprenkels en WTW (Willis Towers Watson) ingehuurd. Dit zijn adviesbureaus met veel en brede kennis van pensioenen en pensioenfondsen.