Nieuws

Eerste Kamer stemt voor Wet toekomst pensioenen

De Eerste Kamer stemde op dinsdagavond 30 mei voor de Wet toekomst pensioenen. De Tweede Kamer stemde in december 2022 al voor deze wet. De lichten staan op groen om het pensioenstelsel in Nederland te veranderen. De nieuwe wet gaat in op 1 juli 2023.

Veel overleg vooraf

De Wet toekomst pensioenen is niet zomaar aangenomen. Er gingen heel wat vragen uit de Tweede en Eerste Kamer aan vooraf. Het is belangrijk dat de nieuwe pensioenwet voor iedereen goed uitpakt. Met iedereen bedoelen we:

  • iedereen die pensioen opbouwt;
  • iedereen die in het verleden pensioen opbouwde en dit bij een pensioenfonds heeft staan;
  • iedereen die al pensioen krijgt.

Wat betekent dit voor nu?

Delta Lloyd Pensioenfonds is een gesloten pensioenfonds. In een gesloten fonds wordt geen pensioen meer opgebouwd. Voor gesloten pensioenfondsen is het niet mogelijk om over te stappen naar het nieuwe pensioenstelsel, tenzij de werkgever (in ons geval Nationale Nederlanden als opvolger van Delta Lloyd) een verzoek hiervoor doet. Nationale Nederlanden heeft tot nu toe geen verzoek gedaan.

Delta Lloyd Pensioenfonds onderzoekt nog of het niet overgaan naar het nieuwe stelsel wel de beste optie is voor de (gewezen-) deelnemers en pensioengerechtigden van het fonds. Daarvoor is onder andere een enquête onder de deelnemers gehouden, waarin is gevraagd hoeveel risico’s het fonds met het beleggen van pensioengeld kan nemen en hoe de deelnemers tegen het nieuwe pensioenstelsel aankijken. Daarnaast gaat het fonds nog voor deelnemers in verschillende leeftijdsgroepen (laten) berekenen of niet overgaan naar het nieuwe pensioenstelsel de beste optie is.

Als uit het onderzoek van het bestuur blijkt dat het toch een betere optie is om over te stappen naar het nieuwe pensioenstelsel, dan bekijkt het bestuur of dit mogelijk gemaakt kan worden. Uiteraard zal dat ook afgestemd worden met de organen van het Pensioenfonds, de Raad van Toezicht en het Verantwoordingsorgaan.

We hebben daarvoor nog wel even de tijd, omdat de uiterste datum dat pensioenfondsen over zouden moeten gaan naar het nieuwe pensioenstelsel is verlengd van 1 januari 2027 naar 1 januari 2028.

Zodra we nieuws hebben informeren we u

We kunnen ons voorstellen dat u nieuwsgierig bent wat er gaat gebeuren met uw pensioen van Delta Lloyd Pensioenfonds. Zodra we meer nieuws hebben, leest u dat op onze website.

Wilt u meer weten?

Lees meer op de pagina Nieuwe regels voor pensioen in Nederland.

Landelijke website: onsnieuwepensioen.nl

De overheid maakte samen met vakbonden, werkgeversorganisaties en pensioenuitvoerders een speciale website over het nieuwe pensioenstelsel: onsnieuwepensioen.nl. Op deze website vindt u filmpjes en meer informatie over het nieuwe pensioenstelsel. Waarom het nodig is en wat er nog moet gebeuren.