Voordat u met pensioen gaat, kunt u een aantal keuzes maken. Met deze keuzes beïnvloedt u de hoogte van uw pensioen. In het schema hieronder ziet u welke keuzes u kunt maken.

 

Verken uw pensioenroute

Om keuzes te maken over uw pensioen, is het belangrijk dat u bekijkt welke mogelijkheden u hebt. Welke potjes zijn er voor later? Welke pensioenroutes zijn er? Kan ik misschien eerder of later stoppen met werken? U ontdekt het met de handige tool ‘Geldplan Bijna pensioen’ van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Deze tool is speciaal ontwikkeld voor mensen van 55 jaar of ouder.

'Geldplan Bijna pensioen’ neemt u stap voor stap mee om uw pensioenroute te verkennen. Het laat de mogelijke keuzes rondom pensioen zien en u krijgt een actieplan met uw wensen. Daarin staat wat u voor uw keuze moet regelen én hoe en wanneer u dat het beste kunt doen. 

Goed om te weten: ‘Geldplan Bijna pensioen’ is géén financiële rekentool. U krijgt dus geen inzicht in de financiële gevolgen van uw persoonlijke keuze! De keuzes die de tool laat zien, zijn algemene keuzes. Op de pagina ‘Pensioen op maat’ leest u welke keuzes er bij ons pensioenfonds zijn en wat de gevolgen van een keuze zijn.